Tila
Toiminnot
Raportointi
Ohjemappi
Analyysit
Valokuvat
Videot
Blogit
Karttaan

 

Blogit

 
Etsi blogista:

Katso uusimmat

Vuosi 2016:
Joulukuu

Vuosi 2015:
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Toukokuu

Vuosi 2014:
Syyskuu
Heinäkuu
Toukokuu
Huhtikuu

Kaikki merkinnät

 Merkinnät, heinäkuu 2014:

16.7.2014
Ukkosta ullakolla ja koelohkoilla
Tänään keskiviikkona 16.7 uteliaisuus koelohkojen tilanteesta kävi aivan sietämättömäksi, joten tuosta tukalasta "lomailijan" tilanteesta ei päässyt muulla tavoin kuin marssimalla koelohkoille toteamaan kasvun tilanne.
Olosuhteet lohkoilla oli ukkoskuurojen jälkeen kuumaa ja kosteaa, sillä lissee ukkosta oli luvassa. Kuukausi takaperin havaituista rikoista ei enää ollut tietoakaan ja ohran kasvu oli hyvää viljelytoimenpiteisiin sekä panostuksiin nähden.


Kuvassa kultivoitu lohkoLautasmuokattu lohko

Lautasmuokatulle lohkolle oli "ufomiehet" käyneet tekemässä pari aukkoa, joita ei kuukausi takaperin ollut (ainakaan kuvien mukaan). Ellei tässä syyllisiä saada kiinni, niin syy on todennäköisesti kylvökoneen myöhäisessä laskuvaiheessa tai liian aikaisessa nostossa ennen päistettä.


Kynnetty lohko

Nyt oli kynnetyltä koelohkolta huomattavissa kasvun pienuutta verrattuna lautasmuokattuun ja kultivoituun lohkoon. Lisäksi kyntölohko näytti kärsivän eniten kesäkuun ja heinäkuun alun kuivuudesta. Kynnetyn lohkon väri oli selvästi haaleampi ja kellertävämpi kuin muut koelohkot. Lautasmuokattu ja kultivoitu lohko olivat hyvin samankaltaisia kasvun suhteen.Kasvun tilanne 16.7.2014


Keskipituudeltaan ohra näytti koeruuduilla olevan hieman alta 70 cm pitkää. Lautasmuokatulla koelohkolla ainakin koelohkon alkupää oli hieman tasaisempaa kasvultaan ja myös pidempää kuin vertailtavilla lohkoilla. Kynnetty lohko oli kärsivän näköinen niin alku- kuin loppupäästäkin.

Seuraavaan päivitykseen mennessä ohran kasvu, koko ja väri todennäköisesti muuttuu valmiimpaan suuntaan. Sitten on jo syksy ja sadonkorjuun odottelu voi alkaa.
16.7.2014
Koetoiminta jäässä?
No ei todellakaan ole jäässä vaan nyt on seesteinen kasvukausi koelohkoilla menoillaan. Toisinsanoen opetukseton aika on myös koetoiminnan osalta leppoisaa aikaa.
Kuitenkin nyt kesän (+ 28 astetta) tultua lakeuksille on hyvä ottaa kännykän kameralla "jonkinlaista" dokumenttia ohran kasvusta tulevia koevuosia silmällä pitäen.

Ensimmäisessä kuvasarjassa on toukokuulta yritetty tallentaa kasvuvaihetta, joka on kolmilehtivaiheen tietämillä. Koelohkoilla käveltäessä saattoi huomata kuinka notkopaikoissa kasvu oli epätasaisempaa ja harvempaa kuin muualla lohkolla. Salaojitus tai paremmin sanottuna salaojituksen jälkeinen tasoitus on syynä joihinkin notkoihin. Lisäksi ohran kasvuun vaikuttanee lannanlevityksen epätasaisuus. Kuitenkin koelohkojen kasvu on saatu hyvään alkuun 18.6 mennessä.

  
Kultivoitu lohko molemmissa kuvissa. 
Lautasmuokattu lohko kuvassa.

Tarkkasilmäiset huomaavat, että oikean puoleisessa kuvassa on myös perusrikkakasveja; jauhosavikkaa ja jokunen pillikekin sieltä saattaa verkkokalvoille piirtyä. 
Kynnetty lohko kuvassa.

18.6 otetuista kasvukuvista ja pellolla käveltyjen metrien sekä aistinvaraisen seurannan tuloksena voidaan todeta, että kasvu on kaikilla kolmella lohkolla hyvin samankaltaista. Mikään lohko ei erityisemmin "hyppää" silmille vaan kaikilla kolmella koelohkolla on kasvu hieman epätasaista ja perusrikkaa löytyy jonkinverran.

Virtuaalikylä | Uudenlainen oppimisympäristö | 2021