Tila
Toiminnot
Raportointi
Ohjemappi
Analyysit
Valokuvat
Videot
Blogit
Karttaan

 

Blogit

 
Etsi blogista:

Katso uusimmat

Vuosi 2016:
Joulukuu

Vuosi 2015:
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Toukokuu

Vuosi 2014:
Syyskuu
Heinäkuu
Toukokuu
Huhtikuu

Kaikki merkinnät

 Merkinnät, toukokuu 2014:

15.5.2014
Toukotyöt vauhdissaKoelohkojen kylvömuokkaus alkoi aamusta, kun opiskelijat Toni Punkari ja Aleksi Kallioniemi saivat "pikky Myyn"  (M120) ja vanhan Potilan (5m) liikkeelle. Ilma oli pilvipoutainen.

 

Lohkot muokattiin kaikki pitkittäin lohkon pituussuuntaan nähden, jottei eri koelohkojen pintaa sekoiteta keskenään. Etenkin kyntölohkosta tuli yhdellä ajokerralla varsin kuohkean oloinen. Kuohkeuteen vaikutti oleellisesti maalajin ohella se, että kyntölohko oli syksyllä ajettu lautasäkeellä, jolloin pinta oli jo valmiiksi pehmeämpi normaaliin sänkikyntöön verrattuna. Seuraavaa S-piikkiäestys kertaa silmällä pitäen, tulee muokkaussyvyyden seuraaminen olla tarkempaa. Nyt kylvömuokkaus oli lähempänä 10cm kuin 5 cm. Nyt vain jännitetään, mikä on muokkaussyvyyden vaikutus orastuvuuteen, kun lohkolle saadaan siementä vakoon.


"Rapsakka t- paitakeli"

Vaikka ilma olikin kirkas, niin reipas pohjoisen puoleinen tuuli ja lämpötilan liikkuminen siinä seitsemän asteen tietämillä ei ihan kesäkelejä kohdannu. Kuitenkin mururakenne pieneni ja pinta tasoittui riittävästi Superseediä ajatellen. Lintubongareita saattaa kiinnostaa, että lokkien määrä oli lähes olematon verrattuina muihin kylvömuokkauspäiviin.


KYLVÖ

Koetoiminnalla niin kuin muillakin maataloustöillä on selvä työllistävä vaikutus maatalousalan oppilaitoksessa, joten kylvöön saatiin uudet nimet kesäjaksolta töihin. Kylväjinä olivat Niko Koskela ja Saku Syväjärvi. Kylvöyhdistelmänä oli John Deere 6620 ja kolme metrinen Junkkari superseed.Koska maa oli hyvin kuohkeaa, niin yhtenä tärkeänä asiana oli tiedostaa, ettei suorakylvökoneena tunnetun Superseedin vannaspainotus ollut "tapissa". Muuten vantaiden kylvösyvyys olisi ollut lähempänä 15 cm kuin kolmea senttimetriä. Myöskään pellon pinnan mururakennetta ei kannata äestää liian pieneksi, sillä raskastekoinen ja jyräpyörästöllä varustettu kylvökone tasoittaa pellon pinnan tasaiseksi.

Koelohkoille kylvettävä viljalaji oli Iron ohra ja lannoitteena oli salpietari. Lohkoille oli ennen perusmuokkauksia levitetty lanta, joten fosforin tarvetta ei enään ostolannoitteen muodossa tarvittu.

Lohkojen muokkaukset ja kylvöt on nyt tehty. Nyt vain odotellaan ja odotellaan, että lohkot alkavat orastumaan, jotta lohkoja päästään kuvaamaan. Kesän mittaan on tavoitteena ottaa kuvia koelohkojen kasvun eri vaiheista ja vertailla kuvia sekä tietysti vetää johtopäätöksiä seuraavaa koevuotta varten. Toivottavasti myös opitaankin jotain:)

Virtuaalikylä | Uudenlainen oppimisympäristö | 2021