Tila
Toiminnot
Raportointi
Ohjemappi
Analyysit
Valokuvat
Videot
Blogit
Karttaan

 

Blogit

 
25.10.2014
Hevosten käyttäytyminen
Kun kotona on ollut monien vuosien ajan hevosia, niitten käyttäytymistä on tullut väkisinkin opittua ja seurattua.
On tullut huomattua, miten yksilöllistä niitten käyttäytyminen on. Meillä oli ponitamma Julia, 19v. joka oli yksi luotettavimmista hevosista joita tiedän. Se ei hötkyillyt tai säikkynyt melkein ikinä mitään, mutta tuulinen ja pimeä sai senkin varuilleen. Sitten oli Julian vastakohta, Suomenhevosruuna Puhuri, joka tuntui säikkyilevän ja kyttäilevän ilman mitään syytäkään, jos se kulki maastossa etummaisena se kokoajan säikkyili, toisen takana oli turvallista kulkea. Kerran ämpäri oli kaatunut, joka oli Puhurin mielestä hirveä asia, sehän olisi voinut syödä hänet! Sillä oli myös tapana pelätä maastossa yhtä tiettyä kohtaa, jossa sille ei kuitenkaan koskaan ollut käynyt mitään. Se on ollut koko sen ajan minkä olen sitä tuntenut säikky, en tiedä sen varsa-ajoista mitään, joten sieltä voisi löytyä syy käytökseen.
Sitten kolmas tallissa oleva hevosemme, Venneri, oli hyvin rauhallinen ja viisas luonteeltaan, Puhuri jos säpsyili maastossa, Venneri useimmiten vain huokaili. Joskus sillä oli päiviä, milloin huomasi jo hoitaessa sen olevan pörheänä, ja sitten se saattoi maastossakin säpsyillä pieniäkin risahduksia, vaikka yleensä ottaa rennosti.
Tuli sitten seurattua näitten kolmen laumakäyttäytymistäkin, ja sen kyllä oppi huomaamaan kuka oli pomo. Meillä yleensä Puhuri "omi" Julian, ja venneri oli enemmän itsekseen, tai sitten Puhurin kanssa, mutta Julian luo ei ollut Puhurin mielestä mitään asiaa.
Heinät kun vei tarhaan, Puhuri vaihteli heinäkasalta toisella ja ajoi Julian tai Vennerin pois, ainahan toisten ruuat parempia oli.

Sillointällöin kun joku tuttumme tuli ratsastamaan, he sanoivat " Se aistii varmasti kun pelkään". Niin se varmasti on, mutta Venneriä se ei näyttänyt onneksi haittaavan, se oli aina yhtä rauhallinen :) 
 Julialla kävi kerran eräs tyttö ratsastamassa, eikä hän ollut paljoa ratsastanut. Hän koitti saada Juliaa ravaamaan,  mutta Julia koitti aina keksiä jotain ettei tarvitsisi ravata. Sittenkun hän pyysi Juliaa laukkaamaan, Julia lähtikin holtittomasti laukkaamaan mitä se ei ollut minullakaan koskaan tehnyt, päinvastoin, koska Julia oli aika laiska poni. Sitten kun Julia hidasti, tyttö nousi selästä ja serkkuni kipusi kyytiin, eikä hänellä ollut mitään ongelmia, sen huomasi kuinka Julia muutenkin testaili, eikä tyttö osannut olla tarpeeksi napakka. 
 Hevonen ei ole tyhmä eläin, on tullut huomattua miten jotkut hevoset koittavat laistaa töistä ja päästä helpommalla. Vennerilläkin oli yhdessä vaiheessa tapana koittaa maastossa kääntyä keskenkaiken kotiin, mutta kun sille ei vain antanut periksi, se loppui kokonaan.
Olen itse sitä mieltä, että jos hevonen käyttäytyy ongelmallisesti, se ei tee hevosesta ongelmahevosta. Esimerkiksi jos joku heppa alkaa yllättäen ratsastaessa pukitella, voi syynä olla mm. epäsopiva satula. Kannattaa huomioida ensin kaikki muut vaihtoehdot, ennenkuin syyttää siitä hevosta. Hevonen ei osaa kertoa että siihen sattuu, joten se voi koittaa näyttää sen jotenkin.
Kesällä meillä oli sellainen hevonen hoidossa, joka ei suostunut lähtemään tallista jos satulahuopa oli vahingossa jäänyt vähän ryttyyn tai suoja ei ollut hänen mielestään oikein! 
Omat kokemukset heppojen käyttäytymisestä on ollut opettavaisia ja on tullut myös huomattua, että useimmiten se vika on ihmisessä eikä hevosessa. Hevoset on viisaita eläimiä, ja kun hevosen osaa kouluttaa oikein, siitä saa itselleen hyvän, pitkäaikaisen kaverin. 


 
 
 
2 kommenttia
 
1Sari L28.10.2014 11:11

Tosi hyvä kirjoitus, olit huomioinut monta tärkeää asiaa.. pätee myös muihin eläimiin, että tarkasta onko asiat kunnossa muuten ja vilkaise peiliin ennen kuin eläintä syytät :)

2elli28.10.2014 12:10

Surullisen yleistä on tuo ongelmahevoseks leimaaminen :( On vaa niin paljon helpompaa syyttää hevostaan ku ettii itestää niitä vikoja :/

 

Kommentoi kirjoitusta:
 
Nimi / nimimerkki (pakollinen tieto)
Tietokonenäkymä
Kommentti (pakollinen tieto)
 
Alla olevalla osiolla, voit lisätä tekstisi perään linkkejä. (Linkki näkyy tekstissä HTML-koodina)
 
Varmenne
CAPTCHA ImageRefresh
Varmennekoodi kirjoita yllä oleva varmenne (pakollinen tieto)
 

Virtuaalikylä | Uudenlainen oppimisympäristö | 2021