Tila
Toiminnot
Raportointi
Ohjemappi
Analyysit
Valokuvat
Videot
Blogit
Karttaan

 
Maataloushistoria
Hahkialankoetila
Vanhaa Mustialaa: Entisten mustialalaisten haastattelu
Talonpojasta- maaseutuyrittäjäksi
Puimakone. Janne Mäki
Riihi_Maria Sihvola
Aurojen historia J-P Ollari
Mustialan koneet 2014 - muutokset vuoteen 1930 verrattuna
Kanatalouden historia
Pellava_ Anna Suppola
Vetojuhtana härkä
Luomutuotannon historia.
Lammastalous
Nautojen ruokinta - appeesta seosrehuun
Heinänteko
Pellon perustyöt
Karjanjalostus-Sonni osuuskunnista Viking Geneticsiin
Maatalouspolitiikan historia isojaosta EU-politiikkaan
Hevoskulttuurin muutos
Lannasta lannoitteisiin
Naudan ruokinta ja hoito
Kasvinviljelyn kehittymisen suuret linjat
Heinänviljelystä nurmirehutuotantoon
Viljan korjuu,käsittely ja varastointi
Maidon käsittely
muokkausvälineet
Mustialan lypsykarja 1880-1930 -luvuilla
Metsästyksen historia
Maatila-_ja_sikalarakennukset
Hannulan kartanon navetta
Talouspuutarhan viljelysuunnitelma
Mustialan koneet
Kiertoviljely
Navettarakennusten historiaa
Päärakennus ja sauna
maataloushistoria_2010
Kaski
Laidun
AIV
Sika
Pellava

 

Hannulan kartanon navettarakennus

 

 

Rakennus sijaitsee Askaisissa. Noin 30 min. ajomatka päässä Turusta

 

Hieman rakennuksen historiaa

 

Rakennuksen suunnittelu aloitettiin jo 1930-luvulla ja viimeiset piirustukset saatiin valmiiksi 1941. Rakentamisen aloitus venähti kuitenkin sodan johdosta niin että se saatiin alkuun vasta laidunkauden alettua keväällä 1947. Työmiehiä piti kiireisenä uuden rakentamisen lisäksi vanha hirsinen, 1800-luvun alkupuolelta peräisi ollut navettarakennus, joka piti ennen uuden rakentamista purkaa alta pois. Uusi rakennus oli käyttövalmis kuitenkin jo samana syksynä laidunkauden päätyttyä. Tämä uusi harmaakalkkitiilinen, betonisella välikatolla varustettu rakennus on mitoiltaan 14,5x47m. Rakennus on melko harvinainen ottaen huomioon sen koon ja sotien jälkeisen tarvikepulan, toki osa rakennustarvikkeista oli hankittu varastoon jo ennen sotaa. Rakentamiseen tarvittiin yhteensä 72000 kalkkitiiltä. Tiilet valmistettiin Perniössä mistä ne laivalla kuljetettiin tilan omaan satamaan vain muutaman sadan metrin päähän navetasta. Laiva tyhjennettiin miesvoimin, jonka jälkeen tiilet kuljetettiin rakennuspaikalle hevosten vetämillä kärryillä.

 

Navetta on malliltaan siihen aikaan yleisesti käytetty yhdistelmärakennus. Siellä on parhaimmillaan majaillut reilut 30 lehmää parsinavetan puolella, parikymmentä emakkoa sikalassa, seitsemän hevosta tallissa ja täytteenä vielä tusina lampaita. Eläin tilojen lisäksi rakennukseen kuului myös maitohuone, valjashuone, AIV-torni, suuri vintti sekä runsaasti muuta varastotilaa. Alkuperäisessä muodossa rakennus ehti toimia reilu parikymmentä vuotta, kunnes navetta osa muutettiin sikalaksi ja hevostalli traktoritalliksi/ korjaamoksi. Sikalana rakennus toimi toiset parikymmentä vuotta jonka jälkeen rakennus oli tyhjillään, vailla järkevää käyttöä aina viimevuosiin saakka.

 

Nykyään

 

2000-luvun alussa tapahtuneen omistaja vaihdoksen myötä alettiin rakennukselle kaivata kipeästi uutta ja tuottavaa käyttöä. Vuonna 2007 rakennus remontoitiin hevostalliksi seuraavasti: alkuperäinen navettaosa muutettiin 20-paikkaiseksi talliksi, lattiaa laskettiin ja betonisen välikaton kannatustolpat vaihdettiin uusiin. Sikala osaan tuli tallitupa ja toimistot, traktori talli säilyi entisellään, AIV-torniin tehtiin satulahuone, maito huoneeseen asennettiin öljypannu ja valjashuoneesta saatiin wc ja suihku. Tallin toimintaa täydentämään rakennettiin myös maneesi. Talli projektiin voit tutustua tarkemmin KM:n numerossa 14/2007 ja itse tallin toimintaan vierailemalla paikanpäällä tai netissä. www.hevonkeidas.fi
 


 

Virtuaalikylä | Uudenlainen oppimisympäristö | 2019