Tila
Toiminnot
Raportointi
Ohjemappi
Analyysit
Valokuvat
Videot
Blogit
Karttaan

 

Blogit

 
Kirjoittajan esittelyKirjoittajan esittely

Etsi blogista:

Katso uusimmat

Vuosi 2016:
Heinäkuu
Kesäkuu

Vuosi 2015:
Marraskuu
Lokakuu
Syyskuu

Vuosi 2014:
Marraskuu
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu

Kaikki merkinnät

 Merkinnät, elokuu 2014:

29.8.2014
Loppuu jo elokuu
Taas yksi huimaavan nopeasti kulunut työviikko takana. Neljä kuukautta töitä jo takana ja vielä yksi kuukausi edessä. Kun jo tämän viikon alkukin tuntuu kaukaiselta menneisyydeltä, niin toukokuun alku tuntuu olleen jo vuosia sitten, koska niin paljon erilaisia hommia olen kuukausien aikana ehtinyt tekemään. Säistä sen verran, että tämä viikko ei tainnut olla ihan yhtä sateinen kuin viime viikko, vaikka rankkoja kuuroja on kyllä tälläkin viikolla tullut..

Maanantai taisi kulua enimmäkseen menetelmäopasta työstäen. Varmistin myös viljelijäpuheenvuoron ja tein jo joitain valmisteluita torstain Palkokasvipäivää varten. Tiistaina tulostelin kuvaamiani kasvustoseurantakuvia, koska ne oli tarkoitus laittaa esille luokkaan, jossa Palkokasvipäivä aloitetaan. Töistä lähdettyäni kävin hakemassa myös Mainossatamasta kyltit herneestä, puna-apilasta ja sinimailasesta, joiden sisältöä säädimme pari viikkoa sitten. Keskiviikkona jatkoin jälleen kuvien tulostamisella, koska tiistaina työ jäi hieman kesken. Keräilin loppuja materiaaleja seuraavaa päivää varten ja kävin järjestelemässä luokkaa. 

Torstaiaamuna monipuoliseen toimenkuvaani kuuluvasti hain pullapitkon Antin Konditoriasta, koska järjestimme tällä kertaa tapahtuman kahvituksen itse. Ennen tapahtuman alkua laitoin kylttejä johdattamaan kohti oikeaa luokkaa ja keittelin pari termosta kahvia. Palkokasvipäivän alustukset alkoivat kymmeneltä. Päivän aloitti Katariina Manni HAMK:sta puheenvuorollaan Opetusmaatilan valkuaisomavaraisuuden lisääminen. Seuraavan puheenvuoron piti Kaisa Kuoppala MTT:sta aiheella Säilörehua härkäpavusta. Päivän viimeisen puheenvuoron käytti viljelijä Markku Peltonen, joka kertoi viljelijäkokemuksia sinimailasesta. Puheenvuorot synnyttivät mukavasti keskustelua ja kysymyksiä.

Lounaan jälkeen jatkettiin päivää peltokierroksen merkeissä. Matkan varrella pysähdyimme ensin hetkeksi navettatyömaan laidalle. Varsinaiseen aiheeseen palattiin härkäpapupellolla, jossa tilanhoitaja Heikki Miettinen kertoi ensin yleisesti Mustialan härkäpavun viljelystä. Tämän jälkeen Katariina ja Kaisa kertoivat enemmän pellolla suoritettavasta härkäpapukokeesta. Seuraavaksi siirryttiin sinimailaslohkolle. Innokkaimmat lähtivät vielä katsomaan herne/kumina ja säilörehunurmi/apila -lohkoja. Tapahtuman päätyttyä ei oikein päässyt kiinni enää mihinkään järkevään työhön, joten tavaroiden paikoilleen laittamisen ja termareiden pesun jälkeen lähdin kotiin.

Tänään aloitin päiväni laittamalla kuvia eiliseltä Osaajien Facebookiin ja laataamalla eiliset esitykset Kasvua Hämeessä -kotisivuille. Tein myös alustavan "mainoksen" Energia- ja ravinneomavarainen maatila -työpajasta kotisivuille ja Facebookiin. Lopussa pieni kuvapläjäys tältä viikolta.

-Verna

ps. Tuo otsikoiden keksiminen näihin on muuten uskomattoman vaikeaa.. :D


Kasvustokuvat luokan seinällä

Mustialan jalkapallojoukkueen tunnelmia torstain treeneistä

Navetalla ollaan edistytty jo näin paljon

Palkokasvipäivänä härkäpapupellolla ihmettelemässä

Härkäpapulajikkeiden papujen koolla on huomattavia eroja, kuvassa pienimmät pavut Kontua
22.8.2014
Sateita vielä sateiden peräänkin
Maanantain kaatosateessa Mustiala täyttyi uusista agrologiopiskelijoista. Kuvasin opiskelijat tikkataulua varten kirjastossa ja aikamoinen urakka vajaan 80 oppilaan kuvaamisessa olikin. Kuvauksesta siirryin menetelmäopaspalaveriin, jossa koitimme jälleen kerran hienosäätää opasta.

Tiistaina työpäiväni alkoikin tikkataulun tekemisellä ja muutama tovi sen parissa vierähtikin. Tiistaina navetan harjakorkeus tuli jo näkyviin, kun liimapuupalkkeja alettiin nostamaan kohti taivasta. Ehdin jopa sateiden välissä kuvaamaan navetan tapahtumia ilman kastumista. Järjestelin muutenkin navettakuvia ja lisäsin uusia kuvia Photobucketiin. Keskiviikkoaamuna kuvasin tulevaisuustyöpajoissa tuotettuja materiaaleja menetelmäopasta varten. Sain myös kasvustokuvaukset hoidettua (kastumatta!) ja lisäsin kuvat Virtuaalikylään. 

Torstaina oli varsin erilainen työpäivä, koska vietin koko päivän uusien ykkösten kanssa. Aamupäivällä pidin huolta talon ulkopuolelta tulevista luennoitsijoista. Päivän teemana oli Agrologin työtehtävien vaatimukset. Aamupäivän puheenvuorot käyttivät ProAgrian neuvoja, viljelijä ja Agrimarketin edustaja. Iltapäivällä siirryimme toiminnallisempaan osuuteen, jossa opiskelijat tekivät tiimeittäin videoita teemoilla "Mitä tietoa teidän tulisi kerätä tällä moduulilla kasvintuotannosta?" ja "Pohtikaa omaa toimenkuvaanne, kun valmistutte?". Purussa näimmekin tiimien toinen toistaan hauskempia videoita ja naurua riitti. Iltapäivä oli mielestäni onnistunut muutamista teknisistä ongelmista huolimatta.

Tänään saavuin töihin jo kahdeksaksi normaalista poiketen, koska jotenkin tuntuu, että tälle päivälle riittää taas tekemistä.. Nämä viikot kuluvat kyllä ihmeellisellä tavalla toinen toistaan nopeammin.

-Verna
15.8.2014
Hurlumhei
Työviikko alkoi maanantaina AC-palaverilla, johon tulin yllättäen hieman myöhässä.. Kokouksessa vierähti pari tuntia. Päivällä kävin kuvaamassa uudet MPT-opiskelijat ja tein kuvista tikkataulun. Päätimme myös maanantaina, että lähden sittenkin opintomatkalle aiemmasta suunnitelmasta poiketen, jei! Tiistaina koitimme saada tekniikkaa toimimaan opintomatkalla tehtävää kokeellista live-lähetystä varten. Valmistelimme myös opintomatkaa.

Keskiviikko kului matkan viimeisiä järjestelyjä tehdessä ja kolmen maissa lähdimme kohti Hämeenlinnaa, josta lähti kuljetus kohti Ilmajokea. Hämeenlinnasta bussikuskin lisäksi lähti 7 henkilöä, joten tiiviillä porukalla lähdimme reissuun. Olimme perillä majoituspaikassamme Ilmajoen Kestikartanolla hieman seitsemän jälkeen. Kestikartanolla saimme käyttöömme koko upean majoitusrakennuksen. Iltapalalle meidän kanssamme tuli vierailijoita Sedulta ja vielä yksi osallistuja.

Torstai alkoi Kestikartanon aamupalalla ja lähdimme kohti ensimmäistä tilakohdetta kello 8.10. Kestikartanolla mukaamme liittyivät Annika Sedulta ja ProAgrian Erkki Vihonen. Ensimmäinen tilakohteemme oli Seppo Yrjänäisen luomutila, joka koostuu luomukanalasta ja kasvinviljelystä. Aluksi puhelimme pihamaalla ja siirryimme lohkoille katsomaan kasvustoja, joilta löytyi vehnää ja kaura-ohra seoskasvustoa.

Toinen tilakohteemme oli Maarit Nopan ja Simo Perälän luomumaitotila. Aloitimme pihalla keskustellen, josta siirryimme avaruusasuissa navetan puolelle tutustumaan. Heidän navettansa on kahden robotin pihatto. Navetasta siirryimme peltolohkoille. Kävimme katsomassa hernettä, rypsiä ja herne-kaura-apila seoskasvustoa. Olen kyllä muutenkin pihalla näissä asioissa, mutta en ollut ennen reissua nähnyt vastaavia seoskasvustoja.

Kolmas ja viimeinen kohteemme oli Tikan Maatila Oy, "Suomen suurin luomutila". Puitteet olivat kyllä suuret ja tilalla olikin yli 300 lypsävää ja siihen päälle vielä kaikki muut eläimet. Keskustelimme ensin navetan yläpuolella olevassa toimistossa, josta näki hyvin navettaan isojen ikkunoiden ansiosta. Keskustelun aika pihana alkoi rankkasade, joka onneksi väistyi ennen kuin lähdimme kohti peltolohkoja. Peltolohkoilla kävimme katsomassa apila-sinimailas- ja sinimailaslohkoja. 

Kaikilta tiloilta mieleen jäi ääretön ammattitaitoisuus ja erityisesti Tikalta erityinen uskaliaisuus ja järkiperäisyys valintoja ja kokeiluja tehdessä. Reissu oli mielestäni erittäin onnistunut ja paljon uutta informaatiota tuli. Tunsin itseni etuoiketetuksi, kun pääsin mukaan opintomatkalle, jossa koko porukka oli täynnä eri osa-alueiden asiantuntijoita. Tulomatkalla pysähdyimme vielä Juustoporttiin ja Hämeenlinnassa olimme tasan 19.30. Kotiin pääsin noin puoli yhdeksän aikoihin.

Tämä päivä on ollut kyllä taas vaihteeksi yhtä hässäkkää. Aamupäivän vääntelin tulevan palkokasvipäivän ohjelmaa. Lisäsin reissusta kuvia Huomsen osaajien Facebookiin ja nyt kirjoittelen tätä tekstiä hiki hatussa. Tietää taas, että maanantaina jatkuu tämä sama hurlumhei.

-Verna

8.8.2014
Mustiala herää hiljalleen
Maanantaina töihin tullessa olin vakaasti päättänyt jättää taakseni viime viikon löysyyden ja saada uutta tehoa töihin. No paremmalla teholla tämä viikko on kyllä käyty, mutta tuntuu ettei vieläkään ole helteen vuoksi ihan täysillä saanut töitä tehtyä..  Mustialakin on elokuun alun kunniaksi vilkastunut tällä viikolla, kun ihmiset ovat palailleet lomilta ja kesän hiljaisimmat viikot ovat kohta muisto vain.

Maanantai kului ulkona, kun kävin ensin ottamassa viimeisen Artturi-korjuuaikanäytteen ja sen jälkeen kiersin kuvaamassa kasvustot. Kävin myös laakasiilolla keräämässä sinimailasrehusta rehunäytteen. Tilanväki aloitti rehunteon siis maanantaina. Tiistai kului menetelmäoppaan kuvia piirrellessä ja keskiviikkona sain vihdoinkin kaikki kuvat valmiiksi, jei! 

Muita tämän viikon hommia on ollut menetelmäoppaan sisällön muokkaaminen ja kasvustokylttien sisällön tekeminen sinimailaselle, apilalle ja herneelle. Kävin Vanhan Opiston vintillä etsimässä josko vanhoista kasvitauluista olisi löytynyt jokin näistä kasveista, mutta tällä kertaa ei ollut tuuria asian suhteen. Ajatus on juossut loppuviikosta jo lähes normaalia vauhtia, kun ulkolämpötila on laskenut edes +25 asteeseen.. Navetalla on alettu nostamaan jo seiniä, jännittävää.

Tajusin muuten, että olen ollut jo kolme kuukautta näissä hommissa. Mihin tämä aika juoksee?Kuvasta puuttuu yksi piirros.. Aikamoinen urakka näissä olikin!


Torstai-iltapäivänä navetalla näytti tältäHistorian havinaa VO:n vintilläVäkisinkin heppatyttö vähän hairahtuu aiheesta, kun tulee näin hienoja kuvia vastaan!

-Verna

Virtuaalikylä | Uudenlainen oppimisympäristö | 2021