Tila
Toiminnot
Raportointi
Ohjemappi
Analyysit
Valokuvat
Videot
Blogit
Karttaan

 

Blogit

 
Etsi blogista:

Katso uusimmat

Vuosi 2017:
Maaliskuu

Vuosi 2015:
Huhtikuu
Maaliskuu
Helmikuu
Tammikuu

Vuosi 2014:
Joulukuu
Marraskuu
Kesäkuu
Huhtikuu

Kaikki merkinnät

 
14.4.2014
Marian navettaviikko (vko 15)


Tiistai aamuna kello herätti 5.20. Onneksi kaivoin jo eilen navettaan kelpaavat rönttöiset vaatteet esille, jotka eivät pienistä hajuhaitoista kärsi. Aamukahvi ja aamiainen leppoisasti naamariin ja navettaan mars.

 

Voisi sanoa ettei minulla ollut ennestään minkäänlaista kokemusta navetoista ja lehmistä. Koulutehtävänä olleena job shadowing -päivänä sain kokeilla kymmenisen minuuttia lypsämistä ja tutustua hieman navetan toimintaan. Odotettavissa olisi mitä ilmeisimmin paljon paskanlappausta.

 

En ollut kovinkaan väärässä. Tuntui että olin ainakin puolet ajasta lantakola kädessä. Mielummin siellä kuin talsua tekemässä ;). Ensimmäisillä lypsyillä vähän jännitti, mutta hommaan tuli parissa päivässä jo mukavasti rutiinia. Eihän se lypsy aina sujunut niinkuin Strömsöössä, mutta parhaita ilon hetkiä taisi olla ne muutamat minuutit, kun Joikukin oli erittäin nätisti (niin kauan kun sille antoi huomiota, rapsutteli, jutteli..).

 

Jännitystä päiviin toi muutamien lehmien riehaisat kiimat. Ja tallikisun madotus. Lisäksi yksi pihaton lantaraapoista oli rikki, lypsyaseman lattia ei toiminut, rehunjakelussa vikaa, rehut loppu.. Kaikki saatiin kuitenkin korjattua eikä mitään hasardia tapahtunut (ainakaan minun aiheuttamanani, mistä olen ylpeä!).


 
Oli mukavaa päästää lehmät päivällä ulkoilemaan, tuntuivat olevan oikein innoissaan. Harmi vain etteivät ne päässeet ulos ihan päivittäin, ja ulkoilut jäivät melko lyhyiksi, koska laitumella/tarhassa ei ollut rehua tarjolla. Yhden lehmän piti poikia perjantaina. Noh, viikonloppu tuli ja meni eikä mitään tapahtunut. Sunnuntai-iltana se alkoi kuitenkin näyttää poikimisen merkkejä, mutta vasikka ei vielä maanantai aamunakaan ollut putkahtanut maailmaan.. Olisihan se ollut hienoa olla todistamassa uuden vasikan syntymää, täytynee käydä loppuviikosta kurkistamassa navetalla, vaikkei työvuoroa olekaan.

 

Navettaviikko suoritettu kunnialla loppuun. Ainoana negatiivisena juttuna näen ainaisen suihkussa käymisen. Tuntuu, että iho voisi imeä tuubitolkulla kosteusvoidetta.

 

 

- Maria Lahokoski


Navetalle voi aina mennä katsomaan entiä tuttaviaan. Pukuhuoneen kautta vain talon haalarit, saappaat ja lakki päähän..  JH
 

 
 
 

 

Kommentoi kirjoitusta:
 
Nimi / nimimerkki (pakollinen tieto)
Tietokonenäkymä
Kommentti (pakollinen tieto)
 
Alla olevalla osiolla, voit lisätä tekstisi perään linkkejä. (Linkki näkyy tekstissä HTML-koodina)
 
Varmenne
CAPTCHA ImageRefresh
Varmennekoodi kirjoita yllä oleva varmenne (pakollinen tieto)
 

Virtuaalikylä | Uudenlainen oppimisympäristö | 2021